lokoImageWeb.jpg

A Free Template from Joomlashack

A Free Template from Joomlashack

Aktuální akce

březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Partneři

Město Brno přispělo na činnost našeho klubu v roce 2023 částkou 71 000 Kč

 







Následující události

29. 03. 2024 | 00:00
Turnaj Přátelství Olomouc
30. 03. 2024 | 00:00
Turnaj Přátelství Olomouc
30. 03. 2024 | 10:00 - 16:00
19. šachový turnaj ve Křtinách
31. 03. 2024 | 00:00
Turnaj Přátelství Olomouc
06. 04. 2024 | 00:00
Mistrovství ČR dětí do 8 let (uzávěrka přihlášek do 25. 3.)
07. 04. 2024 | 00:00
Mistrovství ČR dětí do 8 let (uzávěrka přihlášek do 25. 3.)
13. 04. 2024 | 00:00
Memoriál Jana Krejčího
16. 04. 2024 | 15:30 - 18:15
Druhé úterý - POZOR, ZMĚNA TERMÍNU!
20. 04. 2024 | 09:55 - 16:00
Třetí sobota
21. 04. 2024 | 09:30 - 16:00
Ořechovské boje

Poslední komentáře

Kdo je přihlášen

Statistiky


od 20. 12. 2012

Naši na MČR mládeže v Koutech Tisk
Napsal uživatel M.Šnorek   
Úterý, 10 Březen 2020 21:38

První postřehy z Koutů najdete v příloze. Naše děti letos nemají příliš velké ambice, ale bojovnost a nasazení jim upřít nemůžeme. Další informace najdete na stránkách svazu - http://online.chess.cz/MCR_JaM_2020/

Naši v Koutech na MČR 2020

Naše výprava na MČR ve složení pan Hurta, paní Vavřínková, já jako trenér a sedmero dětí -Anička a Maruška Vavřínkovy (D16,D14), Barborka Brožová (D12), Šimon Volák (H16),František Lukáš (FIDE Open), Ondřej Lukáš a Vladimír Strnad (Národní open) se vypravila v sobotu 7.3. do Koutů na jarní Mistrovství ČR v šachu do 16 let.Po prvních 4 kolech můžeme částečně bilancovat.

Nejprve dámský trojlístek.

Anička zahájila turnaj vítězně. Ve španělské s bílými figurami získala s Anežkou Žilavou malou výhodu v podobě lepšího střelce proti soupeřčině jezdci a zkušeně vystupňovala svojí výhodu k závěrečnému 54. tahu. V dalším kole její soupeřka Lada Semová zahájila 1.e4, takže se nemohlo konat nic jiného než Aniččin oblíbený drak v sicilce. Soupeřka hrála variantu s c4, Anička se moc dobře v zahájení neorientovala a bílá jí nepříjemně zatlačila do defenzívy. Zahájila útok na královském křídle, následovala oběť kvality, která jí zajišťovala dobré vítězné šance. Nepokračovala ale přesně a Anička zachránila partii věčným šachem. Na Viktorii Všetulovou jsme připravili bílými variantu skandinávské s 2.Jf6. Příprava byla provedena do 12. tahu. Další složité manévrování na obou stranách bylo prakticky bez chyb až do 35. tahu, kdy Viktorie udělala hrubku a Anička zabodovala v pár dalších tazích. 2,5 ze tří – velmi slibné. Aniččina španělka už začíná být zřejmě pověstná. Její největší kamarádka Olinka Dvořáková zahrála černými v dalším kole proti Aničce skromné 3.d6. Soupeřky se brzy vzdálily vyšlapaným cestičkám, po střídavých drobných nepřesnostech skončila partie remízou. Anička je tedy po 4 kolech se 3 body na příjemném 3. místě.

Maruška nezačala turnaj šťastně, když v ruské hře ve vyrovnané partii udělala nekorektní kombinaci ve 13. tahu, soupeřka jí rozbourala královské křídlo a krátce po 30. tahu byl konec. Stoprocentní náprava přišla hned v dalším kole, když jsme měli připravenou španělskou. Soupeřka (Nagyová Daniela) zahrála ostré 3.f5, příprava ale vyšla, Maru si dokonce dovolila přepych v podobě poziční oběti věže. Soupeřčinu věž nakonec uhonila za pár tahů dvojicí střelců. Pěkná výhra. Ve třetím kole Maruška nestačila na nasazenou jedničku, Annu Voříškovou. Raději jsme v přípravě zvolili 1.d4, ale Maruška po dobře odpracovaném zahájení nepřesně odevzdala dvojici střelců a do 30. tahu soupeřka zvítězila. V následující partii se její soupeřka Vendula Jarešová vůbec nevyznala bílými figurami v Maruščině ruské, chyba za chybou, dokonce odevzdala celou dámu a partii hrála zbytečně až do matu.

Barborka Brožová tu sbírá první zkušenosti ve větším turnaji, zatím se jí vůbec nedaří. Chodí s Maruškou na rozbory i přípravy, prvních 10-12 tahů je většinou v pořádku, ale potom dělá zbytečné chyby, zdrácí figury a prohrává. Zatím má jeden bod, kdy nehrála. Získává ale nové a nové zkušenosti a statečně nese převahu zkušenějších soupeřek.

Následují bratři Lukášové, František a Ondra. Pracuji s nimi teprve pár měsíců a jejich nadšení pro šachy a především domácí práce nad šachovnicí přináší první ovoce.

František se už dobře zapsal svým úspěšným startem ve Špindlerově mlýně na přeboru juniorů. Rovněž úspěšný je jeho start v 1. lize mládeže a v Základním turnaji v Lokomotivě. Hned v prvním kole se blýskl pěknou remízou se silným Romanem Brázdilem. S bílými figurami svého soupeře dokonce přehrál, ale po drobných nepřesnostech skončila partie nerozhodně. Rovněž v dalším kole sehrál pěknou partii v přijatém dámském gambitu (soupeř Jakub Šťastný), když s černými figurami udržel získaného pěšce,. Bohužel po nepřesnostech se dostal do remizové koncovky s nestejnými střelci. V následující partii přehrál senzačně WIM Petru Sochorovou v její hlavní zbrani – královské indické. Petra nechala Fandovi tři pěšce navíc při nestejných střelcích a zdálo se, že její pozice je neprůstřelná, náš hráč nakonec našel vítězné pokračování s obětí dvou pěšců. Pondělní dvojkolo se bohužel podepsalo na jeho únavě a s Petrem Glozarem v další, 4. partii, udělal ve vyrovnané pozici osudovou chybu, která mu po pár tazích vynesla první nulu. Jeho výkony jsou velmi příjemným překvapením i pro mě a to jeho kvality pozoruji už od posledního Veletržního turnaje.

Františkův o tři roky mladší bráška, Ondřej, hraje turnaj B – Národní open. V prvním kole se konal přijatý dámský gambit v originálním pojetí Ondrova soupeře (černé figury). Originalita byla ovšem na úkor kvality, Ondřej vyměnil brzy dámy a s dvěma pěšci navíc byl se soupeřem hotov ještě před 30. tahem. V další partii vedl jeho soupeř Sebastian Steinbauer bílé kameny. Po 1. e4 kontroval Ondra svým oblíbeným c6 a hrála se vedlejší varianta Caro-Kannu. Soupeř se přiliš dobře neorientoval a už v zahájení získal náš borec velkou výhodu, navíc soupeř nerochoval a byla jenom otázka času, jak dlouho jeho král na d2 vydrží. Po oboustranných nepřesnostech ale skončila partie remízou, když v závěrečné pozici nenašel Ondřej vyhrávající pokračování. Ve 3. kole hrál Ondra bílými s Tadeášem Pejřimovským. Konala se premiérová královská indická, varianta s g3, Sg2, kterou náš hráč v přípravě dobže vstřebal. Jeho oponent si už v zahájení nevěděl příliš rady. Jeho královské postavení se začalo pomalu hroutit, ale Ondřej nenašel v závěrečné pozici, když už motor ukazoval 1,5 pro něho, jednoduchou cestu k výhře. Opět remis. Ve 4.kole měl Ondra bílé s Jakubem Zezulou. Hrála se jakási podvarianta výměnné slovanské. Ve 13. tahu udělal soupeř fatální chybu, Ondra získal figuru a ve 48. tahu jeho soupeř kapituloval. Po 4. kole má Ondřej příjemné 3 body ze 4.

Na závěr první části povídání o letošních jarních Koutech si otevřu poslední dva soubory VS.pgn

(Vladimír Strnad – Národní open) a SV.pgn (Šimon Volák – derniéra na H16), abych si oživil jejich skvosty z letošního jarního klání.

Zrovna jako bratři Lukášové, i Vláďa Strnad (ze stejné tréninkové skupiny, kterou doplňuje ještě Michael Ulčák, který se na MČR nekvalifikoval), mně zde velmi příjemně překvapuje. Po prodělané nedávné nemoci není ještě zcela fit, ale na jeho šachové výkony to nemá žádný vliv. V Národním openu začal dvěma výhrami, když v prvním kole porazil černými Ondřeje Bittu a ve druhém si s bílými poradil i s Martinem Žažou v zajímavé partii, která trvala 75 tahů. Třetí kolo se mu nepovedlo, když zapomněl černými s Františkem Mrkvanem (sicilka s 2.Jc6) včas rošovat a soupeř ho poměrně rychle rozebral. Vláďa si to ale v plné míře vynahradil v dalším kole s Tran Tuanem. Vyměnil staré zahájení za španělskou a perfektním strategickým výkonem porazil soupeře v koncovce 4 věží a jedné lehké figury. Soupeři uštědřil mat uprostřed šachovnice v 35. tahu.

Šimona Voláka jsem si nechal nakonec. Podobně jako ve Špindlerově mlýně i zde je po 4. kolech smolařem turnaje, i když v jiné verzi. V prvním kole dostal nasazeného Ondřeje Nytru. Hrála se Najdorfova varianta se 6. Se2, Šimon ztatil dost času na propočítávání poziční oběti pěšce 17. d6-d5. Po jejím zahrání vznikly složité pozice, které Šimonovi odebíraly stále více času, až se po 20. tahu dostal do časové tísně a cca 50 tahů hrál do konce 85-tahové partie jen s přídavkem, což se značně v závěrečné koncovce těžkých figur dosti odrazilo na kvalitě jeho hry. V průběhu hry byl několikrát blízko vítězství, ale nakonec chyboval a soupeř zabodoval místo něho. V následující partii měl Šimon opět černé s Davidem Barákem. Hrála se královská indická, opět složitá partie, Šimonův soupeř místo rošády umístil krále riskantně na d2, šanci Šimon ale nevyužil a prakticky celý zbytek partie musel jenom udržovat rovnováhu. To se mu nakonnec podařilo a při materiállu VSp:SJ3p remizovali. Následovalo pondělní dvojkolo. Ráno Šimon v pěkně vedené poziční partii přehrál Filipa Rokose a srovnal tak stav svého konta na padesát procent. Následovala další smolná partie s Adamem Retem, když Šimon nevyužil šance jednoduše získat figuru hned po 6. tahu, potom soupeři už v podstatě neopustili remizový koridor a remízou skončila partie ve 43. tahu, když náš hráč už nemohl minimální převahu realizovat. Po 4. kole tedy 50 %

 

Partie v pgn, tabulky atd. naleznete na stránách svazu:

 

http://online.chess.cz/MCR_JaM_2020/

 

M. Šnorek

 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack