lokoImageWeb.jpg

A Free Template from Joomlashack

A Free Template from Joomlashack

Aktuální akce

březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Partneři

Město Brno přispělo na činnost našeho klubu v roce 2023 částkou 71 000 Kč

 







Následující události

19. 03. 2024 | 17:00 - 19:30
Základní turnaj
20. 03. 2024 | 00:00
Středoškolský přebor v rapidšachu
21. 03. 2024 | 15:45 - 19:00
O šachového krále a královnu BBéčka
23. 03. 2024 | 00:00
Turnaj O velikonočního beránka Námšť nad Oslavou
26. 03. 2024 | 17:00 - 19:30
Základní turnaj
28. 03. 2024 | 08:30 - 15:30
20. velikonoční turnaj mládeže Polička
29. 03. 2024 | 00:00
Turnaj Přátelství Olomouc
30. 03. 2024 | 00:00
Turnaj Přátelství Olomouc
30. 03. 2024 | 10:00 - 16:00
19. šachový turnaj ve Křtinách
31. 03. 2024 | 00:00
Turnaj Přátelství Olomouc

Poslední komentáře

Kdo je přihlášen

Statistiky


od 20. 12. 2012

Postřehy z Koutů - 2. část Tisk
Napsal uživatel Miloš Kocí   
Neděle, 18 Březen 2018 21:43

V první části Postřehů jsem se věnoval tomu, jak děti hrály v prvních pěti kolech. Nyní se podívejme na závěrečná kola Mistrovství ČR.

D10 - Leontýnka Hladká

Šesté kolo. Leontýna vyhrála se Sibylou Řezníčkovou v partii, kde neudělala žádnou velkou chybu a soupeřku přehrála ve dlouhé partii v koncovce. Bohužel v dalších dvou partiích se jí vůbec nedařilo a prohrála postupně s Adélou Janouškovou a se Stelou Hosovou.V posledním kole Leontýnka doslova převálcovala bílými figurami Vanesu Filipovou. Slušných 5 bodů a 12. místo by mělo být pro Leontýnu povzbuzením do další práce nad šachovnicí.

D12 - Maruška Vavřínková

Maruška si do druhé půlky přinesla pouhé dva body. S Julií Stříbrnou v dalším kole získala ve španělce s bílými figurami už ve 13. tahu figuru. V dalším průběhu už soupeřka nekladla žádný odpor, Maruška zkušeně zabodovala. S Alenou Šťastnou v 7. kole hrála Maruška jako černá hlavní variantu, po 5 Jc5 se Maruška v neznámých vodách dobře orientovla. V dalším průběhu získala figuru a po 50 tazích partii vyhrála. S Nikolou Zemanovou z Tábora to zase byla ale Maruška, která dala po hrozné hrubce zadarmo figuru a bylo hotovo.V posledním kole měla Maruška černé s Beatou Havelkovou, hrála se ruská, moderní varianta s 5.Jc3. Maruška správně otupila útok soupeřky (při nestejných rošádách) výměnou tří lehkých figur. Zbyly jenom těžké figury a nestejní střelci. Po výměnách dam měla dokonce Maruška výhodu volného e sloupce, to už se jí ale nechtělo hrát, remis. Maru skončila na 21.místě, mám dojem, že to je její nejhorší výsledek ze všech turnajů, co hrála.

D12 - Laura Coufalová

Laura v posledních čtyřech kolech turnaje střídala dobré výkony se špatnými vinou špatného propočtu variant. V šestém kole porazila Zuzanu Jandovou, když soupeřka v 7. tahu zahrála nekorektní oběť na f7, jejímž důsledkem byla Lauřina figura navíc. S Danielou Nagyovou v dalším kole ale prohrála v C56, kdy si Laura bílými skoro vůbec nezahrála. Nečinná věž na a1 byla smutným důsledkem špatně zahraného zahájení. S Laurou Sehnoutkovou zahrály dívenky chyb nepočítaně. Nebyly to většinou velké chyby, zato jsem je brzy přestal počítat. Ani jedna z dívek ale chyby soupeřky nevyužila a tak nakonec spravedlivá remízka. Laura v posledním kole s bílými figurami v italce krásně porazila Kláru Spáčilovou v 25 tazích, když soupeřka rošovala nadlouho a následoval Lauřin drtivý útok na soupeřčina krále. Tahle partie se Lauře podařila nejvíce.

D14 - Anička Vavřínková

Po pěti kolech měla tedy Anička – jedna z favoritek turnaje zoufalých 2,5 bodu. Zbylo tedy jen čekat, kdy silnějsí soupeřky dojdou a přijdou na řadu slabé a tam už Anička zaboduje.  To se také stalo, až na jednu výjimku v posledních čtyřech kolech. Soňu Leksovou porazila Anička bílými v 6. kole, když dodržela přípravu, po oboustranných chybách se dostala do lepší koncovky těžkých figur a vyhrála. V dalším kole s Emou Růžičkovou (Anička černé, Caro-Kann) nalétla Anička na špek, ztratila pěšce, opět koncovka těžkých figur, tentokráte bohužel v opačné režii, nula. V 8. kole měla Anička bílé s Veronikou Drahoňovskou. Sicilka ala Španělka. Anička získala figuru a partii už nepustila, celý bod doma. V posledním kole měla Anička za soupeřku Jasmínu Londinovou, která na ní vyrazila s 1.b3. To jsme očekávali, Anička hrála podle předepsaných not, soupeřku postupně přehrála. Od 17. tahu začala uplatňovat dvojici střelců, získala pěšce, po přechodu do věžovky druhého a v pěšcovce se jí soupeřka brzy vzdala. Anička tedy poslední dvě kola zafinišovala a obsadila slušné 6. místo.

Jak tedy zhodnotit holčičí část výpravy? Pozitivní je, že kromě šestnáctek jsme opět obsadili všechny kategorie. V partiích děvčat ale byly značné výkyvy, což se projevilo v závěrečných umístěních – 6. Anička, 12. Leontýnka, 21.Maruška, 22. Laura.

H16 - Kamil Khadash

Kamil nastupoval do druhé poloviny turnaje s nelichotivým jedním bodem.Ani další partie s Robertem Demkem se mu nepodařila. Kamilovi se podařilo zahnat krále do prostředka šachovnice. Místo, aby stupňoval útok, Kamil nesmyslně vyměnil dámy. Partie byla ještě dlouho pro Kamila vyhraná, i když kupil hrubku za hrubkou. Po katastrofální Kamilově hře přišla na řadu další nula. Další partii si po několika tazích dali s kamarádem Davidem Němcem za remis. Kamil měl tedy v posledním kole zkorigovat velmi nepříznivé skóre. Černými zvolil Kamil královskou indickou. Nesehrál zahájení na úrovni, soupeř získal menší převahu. Ve složité a navíc horší pozici se Kamil dobře neorientoval a kapituloval ve 33. tahu. Kamil dobře ví, že momentálně na takový turnaj nemá, ale důležité je, že ho sehrál, doma pracuje, měl by více času věnovat zahájením, která hraje. Analyzovat partie atd. Na jeho partiích se bohužel stále více projevuje neblahá rutina z bleskovek, které sice hraje výborně, ale...

H10 - Tadeáš Hladký

Tadeáš po 5.kole kraloval na první místě a zdálo se, že ho už nikdo nemůže ohrozit. Sprcha ale přišla hned v následujícím kole bílými s Karlem Brožkou. Soupeř se ve vedlejší variantě Caro-Kannu dostal k minoritnímu útoku na dámském křídle, Tadeášovi zbyl slabý pěšec na c3. Partie by při přesné hře skončila remízou, ale Tadeáš po 30. tahu zapomněl vyměnit dámy, černé figury se dostaly k útoku na krále a byl konec. V dalších dvou kolech se Tadeáš zkoncentroval, pěkně porazil Jana Součka, remizoval se štěstím (když ve vyhrané pozici udělal katastrofální chybu, kterou soupeř neuměl využít) v prohrané věžovce, se kterou si soupeř nevěděl rady.Tadeáš hrál v posledním kole jako bílý s Matějem Jaššo. Přípravu jsme opět věnovali soupeřově Caro -Kannu. Tadeáš sehrál podle přípravy zhruba prvních 10 tahů. Soupeř se ve variantě ale neměl k minoritnímu útoku na dámském křídle, toho Tadeáš využil k postupnému útoku na křídle královském při oboustranných malých rošádách. Až do 50. tahu se soupeři při Tadeášově poziční výhodě oťukávali, hra přešla do koncovky všech těžkých figur. Závěrečná fáze přešla nejprve do koncovky věže a střelce na obou stranách, později do střelcovky a vyhrané pěšcovky, brilantní výkon, pravděpodobně nejlepší partie z naších dětí... Soupeř hrál v prohrané pěšcovce až do matu v 72. tahu.

Tadeášek střídal pěkné partie s méně úspěšnými, ale hlavně získal skvělou stříbrnou medaili.

Gratulace!

H10 - Míša Ulčák

Míša Ulčák, nejaktivnější účastník z našich reprezentantů. Nejenom, že maximálně využíval služby trenéra Lokomotivy a naučil se nové varianty, absolvoval celkem pět přednášek (Nestejnobarevní střelci v koncovce – IM Kaňovský, Španělská hra – IM Biolek, Brutální útok na krále – IM Šimáček, Akiba Rubinstein... - FM Tůma, O aktivní hře – GM Vokáč) a zahrál si ve dvou simultánkách, dokonce remizoval v jedné s IM Petrem Piskem. Míša měl po 5. kole 2,5 bodu. V dalších kolech Míša nevyužil všech možností a po třech remízách s Tomášem Kubínem, Lukášem Zelbou a Danielem Juhaňákem měl stále jen 50 %. Míša v posledmím kole prohrál vyhranou partii s Davidem Bártou a skončil až na 18. místě, když se většinu turnaje pohyboval uprostřed tabulky. Při jeho velkém zájmu o šachy to s jeho šachovou budoucností vidím velmi dobře.

H12 - Míša Kureš

Po 5. kole byl Míša s 3,5 body na 5. místě. 6. kolo Míša nezvládl, hrál černými sicilku s 2. Jc6. Míša hraje ostrou variantu s nestejnými rošádami. Zapomněl si včas uklidit jezdce na pole d7, po tahu bílého g4-g5 musel koník skočit na pole e8, kde paralyzoval svojí věž na f8. Tím byla partie strategicky rozhodnuta. Dvě nešťastné prohry po sobě odsunuly Míšu na ještě ucházející 7. místo. Další verze stejné varianty sicilky se odehrála v kole 7. To už Míša po přípravě partii zahrál lépe, soupeř (Werner H.) byl při útoku na královském křídle příliš pomalý, Míša naopak předvedl pěkný útok na křídle dámském a vyhrál. V předposledmím 8.kole hrál bílými Míša s Matoušem Hlavinou, kterého v katalánském dámském gambitu přehrál, získal kvalitu, v 22. tahu ale nepokračoval důsledně v útoku, ten postupně ztrácel na síle a po 40. tahu vznikla pozice poziční remízy, remis. Posledním soupeřem Míši Kureše byl Vlastimil Babula. Měli jsme připravenou opět sicilku (bohužel jediná věc na e4 v jeho repertoáru), soupeř odbočil v 9. tahu, zřejmě si přehrál dvě Míšovy partie z předchozích kol. Dál bílý zahrál nekorektní oběť pěšce g5-g6, kterého měl Míša prostě sebrat a soupeřův útok skončil. Místo toho, aby pěšce sebral v libovolném z dalších 4 tahů, pokoušel se Míša o protiútok, soupeř potom konečně dobral g6xh7+ a po několika dalších tazích byl konec. Míšovi chybí za černé některé z bezpečných zahájení. Sicilka v jeho podání chce hodně práce a výsledek je nejistý. Navíc, jak je vidět na partii s Babulou, na hraní takto složitých pozic ještě nemá. To se projevilo nakonec i v pádu jeho ela o dalších 75 bodů. Citelně se na tom podepsaly právě jeho dvě sicilky.

Národní open - Honza Dvořáček

U Honzy a Mikuláše nemám partiový materiál. V 6. kole dostal Honzík Martinu Hartingerovou jako bílý. Partii pokazil, byla to nakonec jeho jediná prohra v turnaji. V dalším kole remizoval s Adamem Sustkem a v předposledmím kole se mu podařílo porazit Petra Vojčáka.

Honza v posledním kole remizoval s Matějem Šeterlem a jeho 9.místo se 6 body a hlavně přírůstek 122 bodů do ela je pro něho určitě povzbuzením pro další práci nad šachovnicí.

Národní open - Mikuláš Hladký

Mikulášovi se v druhé části turnaje už tolik nedařilo. Získal v 7. kole jedinou remízu s Janem Jeřábkem. V posledním kole prohrál s Radkem Beranem a se 2 body a s novými zkušenostmi obsadil 65. místo.

Blesk

V blesku nás reprezentovali Míša Kureš, který skončil se 6,5 body na 18. místě a Kamil Khadash, který si odnesl pěkné 8. místo se 7 body.

Snažil jsem se najít nějaké zajímavé pozice z partií dětí. Bohužel katastrofy nebyly ani hodné zveřejnění a pěkných pozic s elegantním zakončením nebylo.

Tadeáškův úspěch je možná zablýsknutím na lepší časy...

Všechny zdraví Milan

Názvy příloh:
Stáhnout (MCR_JaM_2018_all.pgn)partie k přehrání[ ]769 Kb
 

Komentáře   

 
#1 Miloš Kocí 2018-03-18 22:00
Tečkou za právě proběhlým MČR musí nutně být i poděkování nejen Milanovi, který se o děti vzorně staral po šachové stránce, ale i Jitce Vavřínkové, která převzala odpovědnost a starostlivost o část výpravy, která bydlela na penzionu, stejně jako všem rodičům, kteří neváhali do Kout jet a určitě tak podpořili pohodu svých ratolestí.
Máme šikovné děti a věřím, že právě účast na takovýchto vrcholných turnajích je povzbudí do dalšího tréninku. I úspěchy se pak jistě dostaví ve větší míře.
 

You have no rights to post comments

Joomla 1.5 Templates by Joomlashack