lokoImageWeb.jpg

A Free Template from Joomlashack

A Free Template from Joomlashack

Aktuální akce

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Partneři

Město Brno přispělo na činnost našeho klubu v roce 2023 částkou 71 000 Kč

 







Následující události

16. 04. 2024 | 15:30 - 18:15
Druhé úterý - POZOR, ZMĚNA TERMÍNU!
18. 04. 2024 | 16:45 - 18:00
Výroční členská schůze
20. 04. 2024 | 09:55 - 16:00
Třetí sobota
21. 04. 2024 | 09:30 - 16:00
Ořechovské boje
27. 04. 2024 | 09:00 - 15:00
Otevřený šachový turnaj Nový Lískovec
14. 05. 2024 | 15:30 - 18:15
Druhé úterý
16. 05. 2024 | 15:45 - 19:00
O šachového krále a královnu BBéčka - velké finále
18. 05. 2024 | 09:55 - 16:00
Třetí sobota
20. 05. 2024 | 17:00 - 19:50
Šachový turnaj pro hráče do 1300 elo
11. 06. 2024 | 15:30 - 18:15
Druhé úterý

Poslední komentáře

Kdo je přihlášen

Statistiky


od 20. 12. 2012

Postřehy z Koutů - 1. část Tisk
Napsal uživatel Miloš Kocí   
Středa, 14 Březen 2018 21:16

Naše letošní jarní výprava na MČR čítá 10 dětí plus 4 rodiče jako doprovod. V pátek 9.3. na trénincích doladil Mirek Hurta pokyny pro ranní odjezd a tak jsme se v sobotu ráno v 9.30 vypravili na další mistrovství pokoušet se o co možná nejlepší výsledky. Rodiny Vavřínkovy, Kurešovy a Hladkých se přesunuly do Koutů po vlastní ose, zbytek posbíral náš obětavý organizátor pan Hurta.

S Mirkem nám cesta příjemně rychle utekla, vzadu na sedadlech seděli Kamil Khadash, Honzík Dvořáček a Míša Ulčák.

Oběd, zahájení a ve 14.00 festival začíná. Jako obvykle v první části reportu rozeberu partie našich mladých aktérů jednu po druhé.

D10

V této kategorii nás reprezentuje Leontýnka Hladká. Po pěti kolech nasbírala tři body v partiích s hodně slabými soupeřkami. Dělá stále ještě plno hrubých chyb, ale oproti loňsku je přeci jenom vidět trochu pokrok.

D12

Zde máme zastoupení dvojnásobné, Maruška Vavřínková a Laura Coufalová. Marušku zastihl turnaj ve velmi špatné formě. V 1. kole měla za soupeřku velmi slabou Zuzanu Jandovou a i když Maruška nesehrála moc dobře ruskou černými, soupeřka nekladla skoro žádný odpor. Druhé kolo měla Maruška bílé figury s Annou Voříškovou. V sicilské se vydala na nepovedený výlet s dámou na b6 a za dva tahy vlezla soupeřce do vidle. S Michaelou Šedou v dalším kole si popletla Maruška zahájení a znuvu najela na vidli a ztratila bez náhrady figuru. V dalším kole sehrála partii bez chyby, ale byla to zase její kamarádka Laura Coufalová, která udělala v 10. tahu příšernou hrubku, ztratila figuru a dále to už Maruška nepustila. Festival hrubek završila Maruška v páté partii, kdy si nechala dát mat už v 15. tahu od Markéty Folkové z Plzně.

Lauře Coufalové se první dvě partie vůbec nepovedly. V úvodním kole turnaje ztratila s Adélou Třasákovou zbytečně pěšce na b2 (jako bílá), to jí značně rozhodilo, udělala asi pět zbytečných tahů černopolným střelcem a poměrně rychle prohrála. Ve druhém kole měla Laura černé, soupeřka Sofie Tichá na ní vyrazila se skotským gambitem, ve kterém se Laura moc dobře neorientovala. Místo nadějného pokračování, kdy by jí zůstal zdravý pěšec navíc si nechala přišpendlit jezdce, ztratila kvalitu a i když hrdinně pokračovala až do 62. tahu, její odpor byl marný. Nula ze dvou a na rozboru byl na ní žalostný pohled, bylo mi jí fakt líto. Laura se naštěstí dala dohromady v dalším kole. S Klárou Mitasovou měla bílé figury. Hrála se italská, zde si naopak její soupeřka nechala přišpendlit jezdce na stejném poli f6, Laura získala figuru a to už nepustila. Rázem bylo po smutku. Laura má bohužel mizivé znalosti v zahájení, ale je přemýšlivá a při partiích je schopna leccos vymyslet. O sestrovražedném souboji Laury a Marušky už jsem psal. Po 4. kole se Laura s jedním boden pohybovala někde na konci tabulky. Změnili jsme plán a v pátem kole jsem naordinoval Lauře klidnou italku s d3, což jí evidentně sedělo. V době psaní těchto řádků má Laurinka 2 z pěti a příprava na středeční 6. kolo byla zdárně dokončena.

D14

Anička Vavřínková uzavírá dámskou část výpravy. Jakoby se sestřičky Vavřínkovy domluvily a rozhodly se, že si zahrají naprosto nepovedený turnaj. Před zahájením festivalu jsem dával Aničce docela naděje, letos už je schopna soustředěně sehrát celý turnaj. Začátek turnaje se Aničce také povedl, v prvním kole vyhrála bílými v sicilce pěkným matovým útokem v 25. tahu s Asjou Pluhařovou. Ve druhém kole to byla naopak její soupeřka Lucie Rolínková, která se do Aničky pustila bílými v ruské v moderní variantě s 5.Jc3. Anička se moc dobře neorientovala, povedlo se jí ale postavit dobrou obrannou pozici s králem v bezpečí a po přestřelce nakonec uhájila remízu. Tím ale bohužel zatím skončila kladná část Aniččina turnaje. V partii s Adrianou Málkovou měla Anička bílé, zahájila v zahájení B07, které snad ještě nikdy nehrála docela slušně, ale od 11. tahu začala dělat jednu botu za druhou, vůbec jsem jí nepoznával, snad nejhorší partie, co jí trénuju. Ani s ní nepřišla na rozbor. V 29. tahu byl konec, na včerejším tréninku jsem jí sdělil, že při přehrávání partie jsem málem brečel. Anička se ale sebrala v pátém kole, zase to byla naše bojovice, v Caro-Kannu černými rozebrala Annu Ševelovou. Padesát procent po pátém kole je ale málo. Doufejme, že se Anička dá dohromady a zafinišuje, jak to v Koutech už několikrát ukázala.

H16

U chlapců začnu v postřezích u Kamila Khadashe. Bylo jasné, že jeho postavení v šestnáckách ve startlistu na nelichotivém 24. místě nebude asi věštit nic dobrého. S Ondřejem Švandou (elo 2057) měl Kamil v prvním kole bílé, do 10. tahu při nestejných rošádách v anglické stál ještě slušně, neprovedl ale výměnu dam s přechodem do rovné koncovky a soupeř rozjel rychlý útok na krále a ve 20.tahu se Kamil vzdal. Druhá partie – Kamil má černé s Kryštofem Trávníčkem, hraje se anglická s c5. Kamil se pustil do útoku bez rošády, příliš tlačil na pilu, naštěstí soupeř přešel do rovné koncovky. V ní měl Kamil dva pěšce za figuru, což ještě nebylo největší neštěstí. To přišlo až po hrubce v 35. tahu, další i když dlouhý odpor byl už marný. S Ladislavem Kopcem dal Kamil ve 3. kole Caro-Kann s černými figurami. Soupeř rozjel útok na královském křídle, Kamil se dobře bránil. Partie byla plná zvratů, před 40. tahem (v kategoriích H16,D16 se přidává půlhodina s přídavkem 30 sec.) byla partie přibližně ještě vyrovnaná, ale velmi ostrá. V ní se Kamil dobře neorientoval, ve složité pozici opět hrubka a další odpor marný. Výsledkem snažení tedy byla vyrobena po třetím kole „velká rošáda“ a start nula ze tří pro Kamila moc lichotivý nebyl... Ve 4. kole s Petrem Brožem opět při bílých figurách Kamila nestejné rošády, tentokrát to ale Kamil zvládnul a po pěkném stragegickém výkonu Kamil v 54. tahu konečně zavěsil první výhru. Páté kolo, soupeř Ondřej Vraj, Kamil černými hraje ruskou. Na 8.d4 ale nekontruje d5, soupeř sám protáhne d4-d5 a partie je strategicky prohraná, což se v projeví v 52. tahu další Kamilovou nulou. V těžké konkurenci se snaží hrát Kamil naplno, bohužel momentálně na své soupeře ještě nemá...

Následuje příjemnější část mého reportu. Naše tři nejmladší naděje – Tadeáš Hladký, Míšové Kureš a Ulčák.

H10

Tadeáš Hladký nám dělá největší radost, po pátém kole je v čele turnaje a pokud nepokazí poslední 4 partie, nemělo by mu místo na bedně uniknout. Turnaj začal černými v partii s Tomášem Kubínem. Hrála se skotská, partie ale přešla do italky. Soupeři postupně přešli do skoro rovné koncovky, Tadeáš ale nepovedeně vyměnil dámy v 35. tahu a jeho pozice se dost zkomplikovala. Ve 43. tahu ale jeho soupeř ve střelcové koncovce (stejnobarevní střelci) zapomněl sebrat dva pěšce, Tadeáš si je pokryl a se štěstím tak uhájil remízu. V dalších kolech už ale Tadeáš zužitkoval přípravy na partie a své dobré znalosti zahájení. Připrava nám začala stoprocentně vycházet. Tadeáš nedělá zbytečné chyby a postupně zlikvidoval ve druhém kole Adama Davida bílými fugurami ve své sicilce s c3, totéž se podobně opakovalo o dvě kola později zase bílými s Bartolomějem Buchtou. Černé figury měl Tadeáš ve třetím a pátém kole, Ve třetím kole v připravené Berlínské variantě porazil pěkně Marka Fizera a v pátém v italce Václava Fiňka. Držme mu palce, pokud bude pokračovat v podobném duchu, může pomýšlet na místo nejvyšší.

Míša Ulčák hraje ve stejné kategorii jako Tadeáš. Dobře se s ním pracuje, má o šachy velký zájem, už tu absolvoval dvě přednášky našich mistrů a odremizoval v simultánce IM Petra Piska. Jako perličku mohu uvést, že při jedné cestě podchodem na oběd jsem ho stačil seznámit s mým systémem eliminace hrubých chyb, který hned v další partii začal úspěšně aplikovat. Míša v prvním kole porazil jako černý Tobiáše Presslera v Italce se Sc5. I přes pečlivé přípravy se mu ale nepovedly následující dvě partie. Prohrál postupně s Markem Fizerem (bílými, B22) a s Bartolomějem Buchtou (černé, italka se Sc5). Následovala remíza černými v Grunfeldově indické s Davidem Juračákem a ve středečním 5. kole se opět chytil výhrou s Adamem Davidem (bílými, B22). Míša je velký talent a při jeho velké píli to do budoucna vidím velmi dobře.

H12

Poslední naše želízko v ohni, to je v kategorii H12 Míša Kureš. Turnaj začal výhrou s Vojtěchem Procházkou. Po rušném průběhu s přechodnou Míšovou obětí pěšce vznikla koncovka 4 věží s oboustrannými volnými pěšci, Míša nepokračoval přesně a dostal se do prohrané pozice, nakonec mu ale hodně pomohl soupeř, který si sice postavil dámu, ale dostal ihned mat. Ve druhém a čtvrtém kole hrál Míša černými sicilku s Jc6. Druhá partie skončila Míšovým vítězstvím (Michal Černý), a čtvrtá remízou (věžovka s Matyášem Pasekou). Ve třetím kole měl Míša bílé figury a po pěkném pozičním výkonu v katalánském dámském gambitu přejel Davida Háka. Míša měl tedy po 4. kole slibných 3,5 bodu, ale následující partie se Stalmachem, kdy jsme se připravili na soupeřovu holandskou Míša nezvládl, když v zahájení zbytečně přetáhl pěšce c4-c5, soupeř pozici podminoval b6 a potom už Míša měl jenom starosti, prohra.

Národní open

Zde nás reprezentují Jan Matyáš Dvořáček, který hraje výborně a po 5. kole má 4 body z pěti.

Další zkušenosti tu sbírá malý Mikuláš Hladký, který začas turnaj se třemi nulami, ale další partii už remizoval a v pátém kole se mu podařilo výhrou s Lukášem Bláhou vylepšit skóre na bod a půl.

Zatím vše, příště zbytek turnaje a doplním jako vždy nějaké diagramy z kategorie úspěchů i katastrof.

Všechny zdraví Milan

 

You have no rights to post comments

Joomla 1.5 Templates by Joomlashack